Σύμφωνα με την έρευνα της ActionAid  «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» (2020), το 85% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία, ενώ στον επαγγελματικό κλάδο του τουρισμού το 77% δήλωσε πως αυτό συμβαίνει «συχνά» ή έχει συμβεί «αρκετές φορές».

Στόχος του σεμιναρίου είναι να διασφαλιστεί πως όλα τα άτομα που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας έχουν τα εργαλεία για να προλάβουν και να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση, να διαχειριστούν τυχόν προβληματικές συμπεριφορές και να υποστηρίξουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από το επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Το σεμινάριο καλύπτει το τι είναι αλλά και τι δεν είναι τελικά η σεξουαλική παρενόχληση, το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να εμφανιστεί, και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, όταν μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Μιλάμε για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στη δουλειά, για να καλλιεργούμε τη συμπερίληψη και τον σεβασμό, και πώς μπορούμε να θέτουμε τα όριά μας, ενώ μοιραζόμαστε μικρούς αλλά σημαντικούς κανόνες συμπεριφοράς που μας βοηθούν να μην παραβιάζουμε, έστω άθελά μας, τα όρια των συνεργατών/ιδών μας. Τέλος, καταρρίπτουμε μύθους που χρειάζεται να αναθεωρήσουμε, αν θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Safe at Work.

Safe at Work | Σεμινάριο για την πρόληψη & καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Safe At Work»

Το έργο Safe at Work εντάσσεται στη δράση της ActionAid για την ενδυνάμωση και την ασφάλεια των γυναικών, αφορά σε χρηματοδότηση 247.023,23 ευρώ και έχει διάρκεια 24 μήνες. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Διάβασε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr